:: دوره 29، شماره 1 - ( 1402 ) ::
جلد 29 شماره 1 صفحات 45-34 برگشت به فهرست نسخه ها
عوامل اجتماعی و اقتصادی مؤثر بر خشونت خانگی نسبت به زنان در جامعه ایران: یک مطالعه ثانویه
رضا حاج‌منوچهری1 ، آذر تابش 2
1- مرکز تحقیقات پزشکی قانونی، سازمان پزشکی قانونی کشور، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات پزشکی قانونی، سازمان پزشکی قانونی کشور، تهران، ایران ، tabeshazar@yahoo.com
چکیده:   (1043 مشاهده)
مقدمه: همسرآزاری، علیالخصوص زنآزاری، یکی از آسیبهای اجتماعی شایع در بسیاری از جوامع است که موجب بروز پیامدهای روانی و اجتماعی متعددی برای زوجه میشود. به همین دلیل این پژوهش با هدف تعیین عوامل اجتماعی و اقتصادی مؤثر بر نرخ خشونت خانگی نسبت به زنان (زنآزاری) صورت پذیرفت.
روش بررسی: در مطالعه حاضر از روش میانگینگیری مدل بیزین (BMA) (بسط آن به دادههای پانل و با برآوردگر اثرات ثابت) برای بررسی اثر ۱۷ متغیر توضیحی بر متغیر وابسته نرخ خودکشی در ۳۱ استان کشور در فاصله زمانی سالهای ۱۳۹۸-۱۳۹۱ با استفاده از نرمافزار R بهره گرفته شد.
یافتهها: از بین ۸ متغیر اقتصادی، تنها نرخ بیکاری مردان با احتمال حضور ۱ با ضریب ۰.۷۹۷۶ دارای تأثیر بسیار قوی بر نرخ زنآزاری است. همچنین متغیر شهرنشینی با احتمال حضور ۰.۹۷۷۷ با ضریب ۱.۶۳۰۵ - و نرخ سقط جنین درمانی با احتمال حضور ۰.۸۸۰۳ و با ضریب ۰.۱۹۳۱ به ترتیب دومین و سومین متغیر نیرومند مؤثر شناخته شد. در مقابل سایر متغیرهای اجتماعی و اقتصادی تأثیر با اهمیت زیادی بر میزان وقوع این خشونت نداشتند.
نتیجهگیری: براساس نتایج این پژوهش، نرخ بیکاری مردان و نرخ سقط جنین درمانی باعث افزایش نرخ خشونت خانگی علیه زنان شده در حالی که با افزایش میزان شهرنشینی این نرخ کاهش مییابد.

واژه‌های کلیدی: خشونت خانگی، بیکاری، سقط جنین، شهرنشینی
متن کامل [PDF 780 kb]   (751 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: روان‌پزشکی قانونی
دریافت: 1401/11/1 | ویرایش نهایی: 1402/5/24 | پذیرش: 1401/3/7 | انتشار الکترونیک: 1402/5/9

Research code: ندارد
Ethics code: ندارد
Clinical trials code: ندارد


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 1 - ( 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها